Районна прокуратура-Стара Загора постигна осъдителна присъда спрямо 32-годишния Мариян П. и 28-годишния Благовест Г., и двамата от гр.София, обвинени за подпомагане на незаконно преминаващи през страната чужденци.
Разследването по делото, от регистриране на престъплението до приключването с осъдителна присъда, е продължило само 17 дни, съобщиха от прокуратурата.
На 16 ноември 2015 г. Районен съд-Стара Загора наложи наказание от две години условно с четири години изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лева по отношение на всеки един от подсъдимите.
Мариян П. и Благовест Г. са били задържани от органите на МВР на 30 октомври 2015 г. на автомагистрала “Тракия”, в района на гр. Стара Загора, в посока запад към гр.София, по време на извършена проверка на микробус „Фиат Дукато“ със софийска регистрация, управляван от Мариян П. Непосредствено до водача на автомобила пътувал Благовест Г. от гр.София. При подаден сигнал от полицейски служител, водачът на автомобила предприел спиране, след което той и спътника му били задържани от патрулиращите полицаи. При последвалия оглед е установено, че в каросерията на микробуса пътували 31 лица от Афганистан, между които 2 малолетни и 7 непълнолетни деца. Те влезли в България без документи за самоличност
Съдебният акт на Районен съд-Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.