Научен екип от Университета на Токио представи първия гъвкав и разградим органичен сензор, който може да се поставя в памперс, за да изпраща безжично съобщения, когато трябва да бъде сменен, съобщи Japan Daily.

Гъвкавата, вградена, интегрална схема е принтирана на пластмасов филм. Тя получава информация и дори се захранва безжично. При евентуално производство стойността на устройството би била няколко японски йени, което се равнява на няколко американски цента.

Изследователите, ръководени от професорите Тако Сомея и Такаясу Сакурай, посочват, че системата използва органични материали и може да бъде принтирана с мастиленоструен принтер. Изобретението би могло да се прилага еднакво успешно както в бебешките, така и в памперсите за възрастни. Прототипът на устройството, който е в тестова фаза, е разработен да регистрира влага, налягане, температура и други показатели, които предизвикват промяна в електрическото съпротивление.

Извън приложението й в памперси, системата би могла да се залепя директно на кожата и да замести устройствата, които се използват в болниците за следене на пулс и ниво на кислород в кръвта. Гъвкавостта на новата технология ще намали дискомфорта на хората, чиито показатели трябва да бъдат следени. Това означава, че би могло да се залепя и на повече части на човешкото тяло, предоставяйки на лекарите и повече възможности да следят състоянието на пациентите.