На 24 април миналата година, в село Розово бяха настанени 17 нелегални бежанци. Тогава селото се вдигна и прогони сирийците. В основата на бунта бе Николай Кръстев, който понесе много негативи заради позицията, която зае тогава. Макар и подкрепен от голяма част от жителите на селото той бе охулван и презиран. Тогава редица правозащитни организации го обвиниха в ксенофобия и расизъм.
Сега година и половина по-късно се срещаме отново с Николай. Откриваме го в малко магазинче в селото. Там продава вещи втора употреба, вкарани от чужбина. Трудно го уговаряме да застане пред камерата на БГНЕС, за да сподели мнението си за атентатите във Франция, защото се чувства обиден от всичко, което се е случило след прогонването на нелегалните мигранти.
„Първо искам да изкажа дълбоки съболезнования на френския народ за трагедията, която ги сполетя. Но когато преди една година предупреждавах, че хората, които преминават нелегално границата, не са хора бежанци - тогава бях охулван”, сподели Николай.
“Опитах се по някакъв начин да предупредя не само моето село, не само българския народ, а и Европа. Бях толкова очернен, толкова опетнен, наричаха ме ксенофоб и най-черния. Но защо? Защото сега се оказах прав. Тогава нямаше кой да ме чуе. Изкараха ме най-черния. Сега сигурно ще съм най-хубавият, защото съм бил прав”, добави Николай.
Според него страшното е, че продължаваме да търпим тези нелегални мигранти. “Гледах по телевизията репортаж за мъж настанен в бежанския лагер в Харманли, който има снимка как държи отрязана глава в ръцете си. На мен ми е много чудно как този човек стои необезпокояван в лагер и то в България. Но не само тук, било в Унгария, било във Франция и в други държави. Такъв човек какво прави тук? Най-вероятно чака сигнал”, разказа Кръстев.
Неговото мнение за мигрантите остава непроменено. Дори е още по крайно настроен.
„Ето сега унгарският премиер Виктор Орбан повтаря моите думи. Но, защо трябваше да се чака до тук“, завърши Николай.
На 13 ноември Франция, Европа и светът бяха потресени от жестокостта, с която ислямистките терористи извършиха серия от подли нападения в Париж. При тях загинаха 129 невинни граждани и стотици бяха ранени. Във Франция е обявено извънредно положение и възстановен контрола по границите. Разследването разкри, че единият от атентаторите е влязъл заедно с мигрантския поток, който от няколко месеца залива цяла Европа. Терористът е използвал така наречения Западнобалкански маршрут, за да проникне на Стария континент.