Лидерът на „Атака” Волен Сидеров е ще задържан в ареста до 72 часа, предаде БГНЕС.

От тук нататък предстои прокуратурата да поиска от съда да наложи на Сидеров мярка „задържане под стража”.

След като Сидеров бе задържан адвокатът му Явор Нотев обяви, че лидерът на Атака е задържан в противоречие на конституцията, на закона и на процесуалните правила. Обвинението, което му е вменено, не съответства по обем и рамки на обвинението, заради което му е снет имунитетът, твърди Нотев. Той заяви, че още днес ще обжалва 72-часовото задържане на Сидеров. Нотев каза, че лидерът на Атака е заявил, че от този момент започва безсрочна гладна стачка в знак на протест.

Предстои Сидеров да бъде отведен в следствения арест на „Г.М. Димитров”.

Пред столичното следствие продължава да има група от негови привърженици.

БГНЕС припомня, че Волен Сидеров в началото на промените след 1989 г. е главен редактор на вестник „Демокрация“. По-късно напуска СДС и вестника и става заместник-главен редактор на „Монитор“.

Активната му политическа кариера започва през 2003 г., когато Яне Янев го издига за кмет на София. На местните избори той получава около 2000 гласа. След тях Сидеров започва предаване по телевизия СКАТ на Валери Симеонов, настоящ депутат и лидер на НФСБ. Сидеров добива голяма популярност благодарение на телевизионното си предаване и основава заедно със Симеонов партията Атака, с която влизат в НС след изборите през 2005 г. По-късно пътищата им се разделят.

Най-големият успех на Сидеров е участието на президентските избори през 2006 г., когато достига до втори тур.

На изборите през 2009 г. неговата партия отново влиза в парламента и в продължение на почти една година осигурява мнозинство на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, след което парламентарната му група е разбита. „Атака“ и Сидеров са участници и в следващите две Народни събрания, като в последното те са най-малката политическа сила.

Сидеров и заместника му Денислав Чуколов се простиха с имунитета си, срещу тях са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори. За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор. На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от Театралната академия. Лидерът на „Атака” извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимала. За това престъпление Сидеров може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода. Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ.