Магнитудът на силното земетресение, което разлюля тази сутрин Гърция е 6,5 по скалата на Рихтер, уточниха от Европейския сеизмологичен център. И според Геофизичния институт на САЩ магнитудът е 6,5 по Рихтер.
Земният трус е усетен в 8,10 ч. тази сутрин с епицентър на 25 км западно от Лефкада, на 95 км югоизточно от Керкира, столицата на о. Корфу и на 279 км южно от столицата на Албания – Тирана, с дълбочина 10 км, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Засега няма данни за пострадали или материални щети.
Граждани, които се намират на около 30 км от епицентъра съобщават, че са усетили много силно труса. Усетили са го хоризонтално и за доста дълго време. Съобщават за пукнатини по някои тухлени сгради.
Земетресението е усетено в Атина като доста продължително, както и в Подгорица, Тирана, Сиракуза в Италия. В Малта също е усетено на някои места с продължителност около 20 секунди. Земетресението е усетено и в София, която се намира на 499 км североизточно от епицентъра в Гърция. Гражданин от София е съобщил, че го е усетил на 15-ия етаж в жилището си, като трусът е продължил около 20 секунди. Няколко вторични труса с магнитуди около 4 по скалата на Рихтер са усетени след първоначалния мощен трус от 6,5 по Рихтер край о. Корфу.