Старите пиячи се шегуват, че водката лекува всичко без алкохолизъм. Според вещи в занаята традиционната руска напитка помага даже при махмурлук, и то много успешно. Тайната е в дозата - ако сте препили, "закусете" с 30 грама водка и ще ви просветне, съветват патили.

Най-полезното лекарство, което се приготвя от водката, е специален извлек от чесън. Спиртната напитка и скилидките се оставят накиснати 2 седмици, а след това илачът се пази на тъмно и хладно място.

Тинктурата се използва като естествено лекарство против вируси, грип, респираторни заболявания, високо кръвно налягане, настинка и проблеми с бъбреците. Това домашно лечебно средство е много популярно в Русия, като се препоръчва дори против диабет и рак.

Освен всичко, оказва се, водката лекува и... срам. Поне така твърди актрисата Ева Мендес, която споделя, че благодарение на напитката е успяла да постигне върхове в кариерата си. Тя ударила една малка водка, преди да започнат голите снимки към лентата "Наша е нощта", и благодарение на спиртния еликсир успяла да се отърве от срама си и да се държи като истински професионалист на снимачната площадка. 

Шампанско преди лягане

Много французи пият шампанско, преди да си легнат, при това единствено и само с лечебна цел. Употребата на пенливо вино преди сън е стар френски обичай за борба с простудата. Този метод е много лесен и приятен за спазване и има три ключови елемента - чаша шампанско, вълнен шал и топли чорапи.

Според френските бабини заръки най-важното е настиналият да си обуе чорапите, да си загърне гърлото с шала и бавно и на малки глътки да си изпие шампанското. След това може да си легне, а на сутринта ще се събуди излекуван. Френските учени също потвърждават лечебните свойства на този метод.

Танинът и захарта, които се съдържат в шампанското, дават силен импулс за производството в организма на антитела. Именно те противодействат на бацилите.

Освен при настинка естествено пенливото вино помага много и при лечение на зъбен кариес. Според американски лекари напитката намалява зъбобола. Проучване, в което взели участие 40 доброволци, показва, че изкуствените подсладители в шампанското са полезни за зъбния емайл и защитават нервите. Веществото манитол в напитката се съдържа и в плодовете и зеленчуците, като се абсорбира бързо от организма. 

Розовото стимулира сърцето

Междувременно беше оповестено, че розовото шампанско е най-полезно за сърцето и се препоръчва в празничната нощ. В сравнение с нормалното пенливо вино то съдържа повече антиоксиданти и само 91 калории, което го прави подходящо и при диети. Специалистите препоръчват да пиете от него по 1-2 чаши всекидневно. Това количество може да ви предпази и от деменция, сочат най-новите изследвания на британски учени.

Според тях хората, които редовно пият по няколко чаши шампанско на седмица, са "имунизирани" срещу алцхаймер. Специалистите установили, че причината за лечебния ефект на пенливата напитка се крие в химическо съединение, присъстващо в два сорта грозде - пино ноар и пино муниер.

Според данните от изследване в университета Рединг става въпрос за съединение, което има положителен ефект върху помненето и същевременно намалява риска от затруднено функциониране на мозъка.

Уискито дарява дълголетие

Уискито е напитката на дълголетниците. Доказват го не един и двама столетници, които споделят, че откакто се помнят, преди лягане пият по едно голямо уиски.

Сред най-известните посланици на уиски културата пък е самият Чърчил, който смятал, че е "абсолютно задължително да се консумира алкохол преди, след и ако е необходимо, по време на ядене, както и в интервалите помежду им". На въпрос на журналист каква е рецептата му за добро здраве Уинстън отговаря: "Сутрин - уиски и пура, на обед - уиски и пура, вечер - уиски и пура, и запомнете, млади човече, никакъв спорт".

Според специалисти хубавото уиски може да излекува и мигрена, стига да е в разумни количества. Лекарите пък го препоръчват при силен стрес в комбинация с няколко капки валериан.

Ракия за здрави кости

Добрата стара родна ракия също се оказва много лечебна. Широкоспектърното й благотворно въздействие се простира от лечение на болни сливици до шипове и костни проблеми.

Ракията има антисептично, антивирусно и антибактериално действие, което я прави отличен природен лек. Тя се използва най-често при заболявания на дихателните пътища като бронхит, при възпалени сливици, болно гърло и остра кашлица. Тя действа детоксикиращо на организма и затова при настинки се правят обтривания и масажи на тялото с алкохолната течност - така се помага на организма да изхвърли свободните радикали и болестотворните бацили.

Пиенето на 50 грама ракия дневно също има полезно действие за организма. Умерената консумация на напитката подобрява кръвното налягане, заздравява стените на кръвоносните съдове и се бори с лошия холестерол.

Спиртен извлек от ракия и глухарче пък помага при проблеми с костите и шипове.