Великобритания ще наеме 1900 шпиони за борба с "Ислямска държава", обяви премиерът Дейвид Камерън.

Разузнавателните служби ще увеличат персонала си с 15%, над 100% повече ще са разходите за авиационна сигурност и специално за защита от подготвяни в Сирия заговори на "Ислямска държава". Само през последните 6 месеца са предотвратени 7 потенциални терористични нападения, добави той.

На 23 ноември ще бъде публикуван подробният 5-годишен анализ на отбраната и сигурност и в него ще бъде записано, че са нужни близо 2000 нови служители за MI5, MI6 и GCHQ – еквивалентът на американската Агенция за национална сигурност.

Лондон е решил да увеличи защитата си след растящият брой заговори срещу страната и последните нападения, включително тези в Париж и Тунис, където загинаха британци.

Великобритания е изправена пред борба на едно цяло поколение, изискваща повече човешки ресурси за ефективно противопоставяне.

На срещата на лидерите на Г-20 в Турция Камерън е обсъдил с колегите си – включително с президента на Русия Владимир Путин - и проблема за авиационната сигурност след трагедията с руския самолет в края на октомври, която според Лондон е причинена от бомбен атентат на борда.

Премиерът нареди спешна ревизия на процедурите за сигурност на няколко летища по света и особено такива в Близкия изток и Северна Африка, през които преминават много британци. Резултатът трябва да бъде представен до два месеца и основните акценти са върху анализирането на пътниците, охраната на летищните комплекси, проверката на личния багаж и преглеждането на куфарите, предавани за товарен превоз.

Във вторник Съветът за национална сигурност ще обсъжда британската политика за авиационна сигурност и потенциално застрашените летища от последната една година.

Разходите специално в този сектор трябва най-малкото да се удвоят в следващите 5 години - от сегашните около 9 милиона паунда (близо 14 милиона долара) годишно на 20 милиона паунда.

С тези средства трябва да се наемат още експерти по авиационна сигурност, да се провеждат редовни ревизии по летищата по света, да се помогне на други държави с консултанти, обучение и оборудване. Увеличение ще има и в инвестициите в нови технологии за сканиране на пътници и багаж, както и за засичане на т.нар. нови заплахи.