Активното полицейско присъствие на ключови места в столицата към момента остава. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова днес.

Обсъдихме възможността за разширяването на полицейското присъствие, защото и предвид на бюджета, разпределението и броят на необходимия състав е недостатъчен. Ние имаме план, възможност за неговото увеличение в следващите един до два месеца, така че в столицата да осигурим една много по-качествена услуга, съответна на големия брой от населението, обясни Бъчварова.

Остава засиленото внимание и охраната на масовите мероприятия. „Предстоят коледни събития, коледни празници, разчитаме гражданите да отчитат ситуацията, да си планират по-добре присъствието, да не се изнервят, ако процедурата по влизане в залите и местата, на които има такива събития изисква по-дълго време. Това е с оглед на тяхната сигурност”, призова силовият министър.

За Детската Евровизия, на която страната ни ще бъде домакин, Йорданка Фандъкова каза, че са предприети допълни мерки за сигурност. „Това, което и аз искам да помоля е, че специално в тези събития, особено в зала „Арена Армеец” в София, която е с много места – хората да правят план и да отидат много по-рано, защото със сигурност при проверките ще има забавяне, а това е важно. Не трябва да допускаме да има изнервени граждани и съответно нетърпеливи. Така че, който иска да присъства на тези събития, трябва да направи план да отиде много по-рано”, каза кметът на София.
На въпрос колко камери ще бъдат изградени, тя припомни, че в момента Столична община инвестирала във видеонаблюдение на над 300 обекта. В същото време СДВР разполага със система, която обхваща над 250 обекта, и със системата за управление на трафика има изградени на около 60 кръстовища, а общо до края на 2016 г. ще станат 160. „Това е много голям ресурс, защото това са всички ключови кръстовища на територията на целия град и това дава възможност с надграждане на функционалностите да могат и полицията, и всички служби да се възползват от този ресурс, който общината инвестира”, посочи Фандъкова.

Кметът на София вече е издала заповед за съвместни проверки на СДВР и на дирекцията по сигурност за качеството на охраната на училищата и детските градини с издаване на предписания, ако някъде има пропуски или пък санкции на фирми, които не изпълняват добре своите ангажименти. „Така че това предстои от днешния ден след издадената заповед да се организира. Не само училища и детски градини, и подлези навсякъде на обществени места, където има охрана от фирми – те трябва да бъдат контролирани”, посочи тя.

„Ние нямаме плътно полицейско присъствие, имаме съоръжение само на 30 км и пазим сухопътната си граница с около 900 служителя, от които 500 са командированите. От другата страна – от Турция има разположени 5 000 служители”. Така вътрешният министър отговори на въпроса как са влезли 28 000 нелегални мигранти от началото на границата.