"Терористичните мрежи трябва да бъдат ударени по джобовете", смята Туск
Борбата срещу тероризма трябва да е всеобхватна, стана ясно след края на двудневната среща на лидерите на Г-20 турския курорт Анталия.
Според тях е необходимо от прекратяване на терористичната пропаганда и възможността на терористите да използват технологиите, средствата за комуникации, в това число и интернет, за мобилизиране и организиране на терористични актове.
Терористичните актове в Париж и в Анкара са "неприемливо оскърбление за човечеството", заявиха лидерите, цитирани от ТАСС и ДПА. В края на двудневната среща бяха приети заключително комюнике и декларация за борба с тероризма.
"Осъждаме най-остро ужасните терористични нападения в Париж на 13 ноември и в Анкара на 10 октомври. Те са неприемливо оскърбление за цялото човечество. Изказваме най-дълбоки съболезнования на жертвите и техните семейства", посочват ръководителите на Г-20.
Прекратяване на финансирането на тероризма е друг от акцентите на заключителната декларация на Г-20. Това може да стане чрез укрепване сътрудничеството в сферата на обмена на информацията и замразяване активите на терористите, както и да се криминализира финансирането на тероризма.
"Терористичните мрежи трябва да бъдат ударени по джобовете", заяви президентът на ЕС Доналд Туск.
Под общите формулировки лидерите от Г-20 заявиха, че "Тероризмът не бива да бъде асоцииран с никоя религия, националност, цивилизация или етническа група". Лидерите потвърждават солидарността и решимостта си да се борят с тероризма във всички негови форми, включително чрез мерки за икономическо противодействие.
Според френския финансов министър Мишел Сапен през идните седмици и месеци страните трябва да въведат тези мерки, които са били разработени след терористичните нападения в Париж в началото на годината.
Руският президент Владимир Путин заяви, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20.
"Обсъдихме необходимостта да се изпълнява съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по инициатива на Русия, за предотвратяване на финансирането на тероризма и пресичането на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите грабят от превзетите от тях територии", заяви Путин.
Той съобщи, че е споделил с колегите си от Г-20 сведения за каналите на финансиране на тероризма и изрази надежда, че това сътрудничество ще продължи. Путин по-специално отбеляза, че е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти от терористите.