Постът е ограничение, но в никакъв случай не е лишение. Това казва пред „Фокус” диетологът Грета Узунова. По думите и постът може да се приеме като възможност за разнообразяване на менюто чрез избягване на някой храни, но преоткриване на други. Тя допълни, че често постите се предприемат от хора, които желаят да свалят килограми. Грета Узунова посочи, че напротив постите могат до допринесат за качване на килограми, тъй като храните, които се приемат са по-въглехидратни. Тя допълни, че не се препоръчва да постят болни хора, бременни жени и малки деца, тъй като най-качественият белтък се намира точно в храните, които са от животински произход - яйца, извара, сирене, кашкавал и месо. „Тук трябва да отбележим, че най-качественият белтък се намира в храните, които са от животински произход. Всичко това, разбира се е много индивидуално. Така или иначе ограничаването на месото и заместването му с различни продукти е много полезно в някои случаи. Тук като пример може да се даде заместването на пилешкото месо с риба”, посочи още диетологът. Според нея, е важно по време на пост да се набляга на различни зеленчуци, които също са добър източник на въглехидрати. „Зърнените храни като макарони, фиде и ориз могат да бъдат заместени с просо, елда и други подобни”, каза още Грета Узунова. По думите й, това са общи насоки, а е важно дори при постите, храните да се избират с индивидуална насоченост. 

„Постите са полезни за човешкия организъм, но не мога да ги препоръчам на всеки, защото хората трябва сами да направят избор дали искат да ги спазват или не. Те са по-скоро духовен избор за прочистване на душата и тялото”, допълни диетологът. Според нея, постите в никакъв случай не могат да са опасни за здравето на хората. Напротив, те могат да действат очистващо. Това означава да приемаме умерено количество храна с достатъчно количество вода. 

Според диетолога водата е най-важният компонент от човешкия организъм. „Важно е да се приема голямо количество вода или топли напитки, като чай например. Освен това е хубаво хората да се откажат от подсладените и газирани напитки. Това ще способства за изчистване на организмите им”, посочи още Грета Узунова. Тя каза, че едно от най-важните неща е да не се гладува. По думите й, във всеки един момент, когато човек усети глад, той трябва да хапне нещо. „Някой хора казват, че постът е равен на глад. Това не бива да бъде така. Трябва да се приемат разнообразни и качествени храни, но лишени от някои елементи. Става въпрос основно за тези, които са от животински произход”, каза още диетологът.