Пентагонът промени тактиката си във войната срещу джихадистите и вече се цели в техните източници на приходи, а не основно във военните им части.

Американските самолети удариха днес стотици камиони-цистерни, с които Ислямска държава извозва контрабанден петрол от находищата в Сирия за Турция.

При атаката са били унищожени напълно 116 товарни автомобила в областта Деир ал-Зур. Тя се намира в източната част на Сирия, контролирана от Ислямска държава.

Нападението е било извършено от американски самолети, излетели от турска територия. Това е първият сериозен удар срещу снабдителните линии на джихадистите.

От Пентагона съобщават, че плановете за атаката са били изготвени преди атентатите в Париж.

Унищожаването на камионите е удар срещу финансирането на Ислямска държава. Според американското разузнаване джихадистите генерират печалби от около 40 млн. долара на месец благодарение на контрабандата на суров петрол.

Все пак унищожените камиони са само около 10% от автопарка, зает с износа на нефт. В района на атаката е имало общо 295 товарни автомобила. А разузнавателните данни показват, че с превозването на петрола са заети около хиляда камиона.

Атаката е била извършена със самолети A-10, които са пуснали общо двадесет и четири 500-килограмови бомби. След това самолети AC-130 са използвали 30-милиметрови картечници Гатлинг и 105-милиметрови оръдия срещу автопарка на джихадистите.

Ударът е част от по-мащабна стратегия. Преди няколко дни, с подкрепата на американската авиация, кюрдските сили, както и бойци от етническото малцинство Язиди, прекъснаха достъпа на Ислямска държава до Магистрала 47, която свързва Сирия с Мосул – втория по големина град в Ирак.

Междувременно и Русия продължава с ударите срещу Ислямска държава, помагайки на контранастъплението на сирийската армия.