Терористите използваха масовата миграция през последните месеци, за да се доберат до Европейския съюз. Европейците имат право на самоотбрана.
Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по повод терористичните атентати в Париж. "По един брутален и организиран начин терористите използваха масовата миграция, вмъквайки се в тълпата на бягащите и търсещи по-добър живот", каза пред парламента в Будапеща Орбан.
Министър-председателят определи "правото на европейците на самоотбрана, като най-голямо право". "Ние не казваме, че всеки мигрант е терорист, но никой не може да каже колко терористи вече са дошли и колко пристигат всеки ден", каза още Орбан.
Агенция БГНЕС припомня, че властите в Будапеща затвориха границите със Сърбия и Хърватия, за да спрат масовата нелегална миграция в Унгария.
"Казваха ни, че не било хуманно. Но, аз питам кое е по-човешко? Да затворим границата за нелегалните или да поставим в опасност живота на европейците? Правото на самоотбрана е над всички. По-силно, от която и да е идеология и икономически аргумент", каза още Орбан. "Докато това правителство диша няма да приемем разпределението на квоти, няма да приемем нито един мигрант", каза той.
Атентатите в Париж, при които загинаха 129 души предизвикаха ново напрежение в ЕС относно политиката спрямо мигрантите, след като до трупа на едно от камикадзетата бе открит сирийски паспорт.
Орбан смята, че "Европейският съюз трябва да забрави политическата коректност и да се върне към здравия разум за защита на външните граници, културните и икономически интереси". Той се обяви и за гарантиране на правото на гражданите да влияят върху решенията на ЕС. ЕС е слаба, нерешителна и парализирана в тази мигрантска криза, смята унгарският лидер. Според него дори и един допуснат терорист е прекалено много.