След атентатите в петък френският президент Франсоа Оланд се обърна към двете камари на френския парламент. Изявлението му ще бъде последвано от дебат. От трибуната той отсече, че Франция е във война и категорично заяви, че франските атаки в Сирия ще станат още по-интезивни"Реших значително да увелича средствата на правосъдието и сигурността. Магистратите трябва да могат да използват всички налични технически средства. Магистратите трябва да имат достъп до най-модерните средства на разследването, за да се борят с трафика на оръжие. Условията, в които полицаите могат да използват оръжие трябва да бъдат ревизирани по отношение на правото, да се осигурят условия за легитимна защита на полицаите", заяви президентът.

Оланд иска да има право да се отнема френския паспорт на осъдените с двойно гражданство. "Тази промяна в Конституцията трябва да бъде придружена от други мерки: отнемането на националност. Не бива в резултат да оставим човек без родина. Но трябва да можем да отнемаме гражданство на лице, осъдено за посегателство над ценностите на републиката, дори да е роден франзуцин, ако има друго гражданство. Също така трябва да забраним на хората с двойно гражданство да се връщат на наша територия, ако представляват терористичен риск, освен ако приемат да се подчинят на драконови мерки за контрол", обясни от трибуната президентът на Франция.

"Смятам, че трябва да променим конституцията. С тези актове на война от 13 ноември, врагът премина нов етап. Демокрацията има възможност да реагира. Съгласно тези принципи ще дадем средствата, за да се гарантира сигурността на гражданите ни. Но трябва да отидем по-далеч от извънредното положение. Смятам, че трябва да позволим на публичната власт да реагира адекватно на правовата държава и военните действия", заяви държавният глава.

"Атентатите в Париж станаха в същия момент, когато се провеждаше срещата във Виена, където търсехме решение за Сирия. Всеки вече е изправен пред отговорностите си. Поисках министърът на отбраната да мобилизира европейските си колеги според член 42,7 от Договора за ЕС, предвиждащ когато една държава е нападната, всички страни-членки да я подкрепят пред агресора. Този враг е враг на цяла Европа. Въпросът за бежанците е пряко свързан с войната в Сирия и Ирак", каза още Оланд.