Смартфоните вече са незаменима част от ежедневието на голяма част от света. Но дали не могат да бъдат полезни и докато собственикът им спи? Дали не са в състояние да вършат нещо много по-важно от това да ви събудят на сутринта? DreamLab - дело на тригодишно сътрудничество между Австралийския институт за медицински проучвания Гарван и Фондация Водафон, има идеята как да използва смартфоните на хората по света в борбата срещу рака, пише Кристина Кацарска от СофтУни.

Всеки желаещ би могъл да участва. Необходимо е единствено да свалите безплатното Android приложение от Google Play Store и да заредите батерията на смартфона си. След това можете да изберете проучванията за кой вид раково заболяване бихте искали да спомогнете - на гърдата, простатата, яйчниците, панкреаса или някое друго. Последната стъпка е да заявите какво количество мобилна мрежа или Wi-Fi данни бихте желали да дарите. И от тук нататък всяка нощ, докато вие спите, телефонът ви ще решава малки проблеми, част от грандиозното дело.

Ако достатъчно много хора активират своите приложения, безплатната мощност би могла да създаде суперкомпютър, който да допринася за изследванията в пъти повече от обичайната техника. По данни на DreamLab, ако 100 000 приложения работят едновременно, изследователският екип би могъл да работи с данни 3 000 пъти по-бързи от тези, с които принципно разполага. А с 5 млн. включени потребители, увеличението би достигнало до 150 000 пъти.

„Като нация, която обича своите смартфони, сега имаме невероятната възможност да ги използваме за добро и да помогнем в намирането на лек срещу рака. С общи усилия бихме могли да разберем как да го третираме по-умело", споделя д-р Саманта Оукс - глава на звеното за рак на гърдата в австралийския институт.

„Надявам се, че с помощта на иновации като DreamLab ще успеем да видим лекарства за някои видове рак още в рамките на нашия живот".