Няма пряка терористична заплаха срещу България. Предприети са всички предохранителни мерки на територията на страната.
Това заяви пред бТВ главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Има засилена охрана пред всички посолства, увери той. Засилена е охраната и по гарите, пристанищата и граничните пропусквателни пунктове.
При спецоперацията на МВР и ДАНС, която започна в събота, са задържани 320 души, каза Костов. Той допълни, че сред тях няма установени хора с принадлежност към терористични организации. Проверени са 7000 души и над 300 превозни средства. 11 български граждани са задържани за каналджийство и са образувани 9 досъдебни производства.
На въпрос дали тези хора щяла да бъдат установени и задържани, ако не се беше случил терористичният атентат в Париж, Костов обяви, че тези проверки се извършват непрекъснато и от началото на годината са задържани 27 000 незаконни проникнали в страната ни.
В отговор на атентатите са предприети комплекс от мерки, а спецоперацията по установяване на незаконни мигранти и каналджии е само част от тях, уточни главният секретар на МВР. Той обяви още, че когато задържат чужденците, те винаги твърдят, че са от държави с военни конфликти – Сирия и Ирак, а после се оказва, че повечето са от Афганистан и Пакистан.
Другите мерки след атентата в Париж са 100% контрол по външните граници на страната, както и на критичната инфраструктура – сгради на посолства; места, на които се струпват много хора – жп гари, автогари и молове.
Според Георги Костов темата с полицейските протести е преекспонирана и в момента не е актуална. Седмицата на полицейските протести не повлия на средата за сигурност, категоричен е главният секретар.