Горският надзирател Ален Шакиров, който е страшилище за бракониерите в Сливенския балкан, за пореден път изригна във Фейсбук, разгневен от бутафорно съдебно дело, по което бил свидетел, съобщава trafficnews.bg. Преди няколко месеца той и колегите му от Регионалната Дирекция на горите – Сливен заловили рибар, който бракониерствал. Шакиров и колегите му Илия Иков и Дончев са придобили почти митична слава в района, в който работят. Местните хора ги наричат "Бързи и яростни", тъй като действат светкавично и са безкомпромисни към нарушителите. 

При смяната на правителствата Ален Шакиров два пъти е уволняван, но след спечелени дела се връща на работа и продължава да преследва нарушителите. Когато обаче те застанат пред съда, ситуацията понякога е комична, а друг път трагична. Ето и какво предизвика възмущението на Шакиров на поредното съдебно дело, в което обвиняемият е бил задържан лично от него. 

„Вчера бях на поредното абсурдно дело. Съдията бе великолепен адвокат на обвиняемия и същият ми задаваше въпроси все едно съм марсианец или луд! Бяхме съставели актове на лица по време на забрана по риболова, а съдията ме пита: „Ти видя ли рибата, не беше ли бутафорна, изкуствена, мърдаше ли? Аз му отговарям не беше бутафорна,изкуствена - нали я виждам.Той ме пита, пипна ли я .Аз -защо да я пипам аз я виждам от 50 см. Той ми вика: „Може да е гумена”. Аз му отговарям, че освен, че я виждам, че е истинска и виждам, че е жива и мърда. Той ми казва,че може да е гумена и с батерии и затова да мърда и съм трябвал да я пипна. Луда работа! Аз му викам - нали го караме да я откачи от кукичката и да я пусне във водата, когато рибата е все още жива ги караме да я пуснат във водоема.

В крайна сметка поучителния за съдебната ни система диалог завършил със смях от страна на горския и наложена му за това глоба под претекст обида на съда. Чиста проба правосъдие по български, налагано от хора, които системата направи недосегаеми и неотговорни пред никого.