602 души са загинали при катастрофи от началото на годината, като има негативна тенденция за увеличаване на броя на катастрофите.
Това обяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.
Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи, съвместно с БЧК, СБА и "Пътна полиция", асоциацията организира демонстрация до храм-паметник „Александър Невски", която показва как може да завърши една вечер.
Мотото на инициативата е „Ти избираш начина, по който да се прибереш".
Вариантите са с шест автомобила, а именно: полицейски, линейка, такси, пътна помощ, автомобил на така наречената услуга „Drink and Drive" и катафалка.
Тодоров изтъкна, че е по-безопасно да се обадиш на приятел или да използваш такси, или услугата „Drink and Drive". Идеята на флашмоба е хората да видят опасностите и да бъдат разумни, спазвайки правилата.
Пред news.bg той разказа, че от кампанията им "Шофирай с камера" са получили над 600-700 клипа на водачи, които сазаснели нарушителите, докато шофират. Над 100 недобросъвестни шофьори вече са санкционирани от "Пътна полиция". Тодоров призова за повече камери в автомобилите ни, така че за нарушителите да няма спокойствие.
"До няколко седмици се надявам, че ще има крути санкции, като конфискуване, спиране от движение на автомобила и сваляне на регистрационните табели", посочи той по повод Закона за движения по пътищата, който е в Народното събрание.
Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев подчерта, че в сравнение с миналата година, през 2015 година има повече жертви. Налице са обаче 220 броя по-малко тежки ПТП. С около200 души са по-малко ранените. Той уточни, че на територията на София спрямо миналата година до момента има6 души повече убити при катастрофи. Тенев увери, че е затегнат контролът при регистрация на автомобилите, като се гледа за наличие на гуми с необходимия грайфер за зимата, както и всички други компоненти на автомобила, от които зависи безопасното управление. На ден в столицата се регистрират по 700 автомобила.
Началникът на столичния КАТ коментира, че в закона действително не е оказано, че зимните гуми са задължителни. Те обаче, по думите му, оказват по-добро сцепление, тъй като каучукът е по-мек. „Няма да санкционираме водач, който е с летни гуми", заяви Тенев, но предупреди, че могат дасанкционират шофьори, които си позволяват да карат с гуми, чиито грайфер е под необходимия минимум, записан в закона.
В рамките на днешния ден се провежда и акция за кръводаряване за пострадали при катастрофи във Военномедицинска академия. Живка Димитрова от БЧК напомни, че пътнотранспортният травматизъм е най-нелепата причина за смъртоност у нас.
В Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи беше отслужена служба в памет на загиналите в храм-паметник "Александър Невски". Епископ Тихон призова да се молим за пострадалите при катастрофи и да не се убиват толкова хора, все едно има терористични актове. Той отбеляза и кървавите атаки в Париж, като призова да се помолим за всички загинали там.