Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че страната му ще продължи да подкрепя сирийските бунтовници, ако президентът Башар Асад не може да бъде отстранен от власт чрез политически процес, предаде Ройтерс.

"Ние ще подкрепим сирийския народ", заяви Джубейр пред журналисти в кулоарите на международните мирни преговори за Сирия във Виена.
"Ще подкрепим политическия процес, който ще доведе до напускането (на Асад), или ще продължим да подкрепяме сирийската опозиция, за да го отстраним със сила", каза той.

Снощи участниците в срещата във Виена се съгласиха, че трябва да се ускорят усилията по слагане край на конфликта в Сирия със започване на преговори между правителството и опозицията на 1 януари, изготвяне на нова конституция до 6 месеца и произвеждане на свободни и честни избори до 18 месеца.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.
Кери добави, че петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са се договорили да се приеме резолюция с призив за прекратяване на огъня в Сирия.

Все още обаче няма съгласие за кои воюващи в Сирия групировки да важи то. От това примирие със сигурност са изключени "Ислямска държава", "Джебхат ан нусра" и редица други терористични групи, заяви Кери, цитиран от ТАСС.

На този етап няма съгласие за бъдещето на сирийския президент Башар Асад, отбеляза Кери, цитиран от Франс прес.
"Все още имаме разногласия какво да се прави с Башар Асад", каза той.

Кери е бил информиран от посредници, че Асад възнамерява да участва в съдържателни преговори за политическо уреждане на сирийския конфликт, посочва Ройтерс.

"Научихме чрез наши партньори в тези усилия, че той е готов да се отнесе сериозно, готов е да изпрати делегация, готов е да се включи в истински преговори", каза американският държавен секретар.
Съдбата на Асад е сред основните препъни-камъни на преговорите за Сирия, като Русия и Иран отхвърлят исканията този техен съюзник да напусне властта.

САЩ са уверени, че оставането на Асад на власт няма да помогне за решаване на стоящите пред Сирия проблеми, заяви Кери, цитиран от ТАСС.
"Нито диктатор, нито терористи са решение на сирийската криза", заяви той.

Кери каза, че преди да разширят сътрудничеството с Русия, САЩ искат да се убедят, че двете страни заедно ще се борят срещу терористичните групировки, а не срещу умерената сирийска опозиция.

"Ние казахме, че сътрудничеството има голямо значение, но трябва да разберем каква е целта му, искаме да се уверим, че се води борба именно с "Ислямска държава", "Джебхат ан нусра" и други терористични организации, а не с умерената опозиция", заяви той.

Международният тероризъм трябва да бъде заличен от лицето на Земята, заяви Кери по поводатентатите в Париж. В знак на уважение към трагедията тази част от изказването си държавният секретар на САЩ направи на френски език.