НАП извършва проверки в някои от големите вериги по подозрение в манипулиране на ДДС. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов. За нелоялните търговски практики и евентуално източване на ДДС сигнализира и премиерът Пламен Орешарски.
"Трудно мога да си отговоря защо големи глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване от ДДС и това е масова практика. Ако мислите, че под намаляване на административните тежести ще търпим практики на заобикаляне на законодателството и неплащане на ДДС, това няма да стане просто. Ще бъдем безкомпромисни към всяко заобикаляне под каквато и да е форма дори и тогава когато веригата стои чиста, но отзад по веригата има съмнителни личности, които внасят стоки също от големи компании. Не виждам къде е мястото на едноличния търговец в търговията между две мултинационални компании", каза министър-председателят.
За практиките потвърди и ресорният вицепремиер Даниела Бобева. Защо търговските вериги никога не вписват в Агенцията по вписванията техните годишни отчети, попита тя и допълни, че има още няколко въпроса.