Лидерът на БСП Михаил Миков бе гост в предаването на Нова „Събуди се” и коментира терористичните атаки. Според него светът очевидно не може да се справи с този проблем. „Предстоят сериозни промени пред Евразия, очаквам да бъдат въведени много ограничения. България е в зоната, през която минават тези потоци от хора. Бежанците се движат по посоката на местата, където се живее по-добре. Няма как да бъдем извън от това. И у нас вече има дела срещу ислямския радикализъм.

Има един голям въпрос – от къде се финансира тероризмът, че да бъде така въоръжен. Ясно е, че става дума за добре организирана армия и кой допусна това да се създаде. Според мен от там трябва да се тръгне, защото каквито и да е полицейски мерки да се вземат, те са последстващи. Очевидно, че това идва от продажбата на петрола и тези парични потоци отиват при тази парадържава, която изгражда база.
Миков не подмина и темата за последния пленум на БСП, който продължи необичайно дълго.

„Хората, които са се захванали с политика, трябва да могат да издържат 8 часа дискусии. Трябва да има обективен анализ и оценки. България претърпя тежка загуба на демокрацията през последните избори. Но ние трябва да обърнем сериозно внимание върху укрепването на партията. В партията има Потьомскински села, аз отдавна използвам тази терминология. Трябва сериозно организационно лечение, предстои много работа. Най-големите ни загуби са в големите градове – София, Варна. Само в София губим 43 000 гласове за една година”, подчерта лидерът на БСП, който не планира да подаде оставка заради слабите резултати.

„Има конгрес след 3-4 месеца и това може да бъде дестабилизиращо. Не искам да го правя като Първанов, който първо си я подава, после се кандидатира. Нямаме нужда от театрални оставка. Тепърва ще решавам дали аз самият ще се кандидатирам на предстоящия конгрес. Но има една група от хора, застъпващи темата за колективна оставка. Такова нещо няма. Бюрото е длъжно да продължи в тази трудна обстановка и да организира конгреса. От Изпълнителното бюро изразиха готовност да се оттеглят, тъй като по устав председателят избира членовете. Благодаря за позицията на Калоян Паргов, Илияна Йотова и Драгомир Стойнев, които напуснаха и Националния съвет”, добави Миков. На въпрос дали има усещането, че сега БСП плаща за грешки и самоубийствени решения на предишни ръководства.

„Аз също съм участвал в управлението тогава и мисля, че е грешно да се посочва само Станишев като виновник. На националния съвет се чуха всякакви предложения, включително и за рекомунизация. Това обаче е несериозно и няма как да стане”, убеден е Миков.