Продължава братоубийственият пленум на БСП, посветен на съкрушителната загуба на партията на кметските избори. Призивът за оставка на ръководството вече е масово подет рефрен от участниците в заседанието на Националния съвет, а не спорадично искане от един или друг изразител на вътрешната опозиция, както друг път."БСП е заприличало на руско село от времето на княз Потьомкин", поставил диагнозата Ангел Найденов, един от първите изказали се на заседанието на Националния съвет, закрит за медиите. Той допълнил, че днешното състояние на партията отговаря именно на тази метафора - куха фасада, основана на носталгията по олевяването, в която здраво се е вкопчило ръководството, съобщава Канал 3. 

Припомняме, че въпросният руски княз, фаворит на императрица Екатерина Втора, е отговарял за регионалното развитие на империята и за строителството на нови градове. Изразът е по повод негова малка хитрина, приложена спрямо руската владетелка. За да не се изложи по време на нейна обиколка из региона, за който отговарял, Потьомкин наредил да изградят декори на красиви руски къщи, които трябвало да й подлъжат окото. Оттам дошъл и изразът "Потьомкински села"

Освен че поискал оставка на ИБ на БСП и временно ръководство от 7-членка, което да подготви пълен цикъл отчети и избори, както и конгрес за избор на нови ръководни органи, Найденов разгромил водената от сегашното Изпълнително бюро политика. Обвинил го в идейна безпътица и констатирал, че олевяването е довело столетницата до изходната точка от началото на 90-те, когато социалистите спорове за името на партията.

Бившият военен министър стигнал и по-далеч - директно констатирал, че налице е рекомунизация на БСП и залитане по Кремъл.
"Позволихме да останем с "Атака" единствени на пистата с кресливата прокремълска реторика", разкритикувал Найденов. Отбелязал политическото безсилие на БСП, чието ръководство предпочело уютния ъгъл на политическата сцена.

Найденов обобщил, че докато БСП се занимава със собствената си идентификация и курса на олевяване, не си дава сметка, че в някои от т.нар. "червени крепости" - големи градове с около 100 хил. души население, е успяла да вземе едва по 5-6% от гласовете на местния вот.
Ексразузнавачът Бриго Аспарухов пък осмял тезата на соцлидера да не сменя състава на ИБ на БСП, въпреки че те поискали да се оттеглят, изтъквайки аргумента, че и по друг начин може да се носи отговорност, освен с оставки.
"Това е все едно да гладуваш, след като сутринта си хапнал стабилно", посякъл Миков социалистът.

Остро критичен тон демонстрирал и Костадин Паскалев. Наред с критиките за загубата, бившият регионален министър поискал по-широк кръг от хора да готвят новия конгрес, като сред тях да влязат авторитетни и доказани личности, както и успели леви кметове.

Предстои червените да гласуват евентуално предложение за оставка на Изпълнителното бюро, както и декларацията за атентатите в Париж.