Германският канцлер Ангела Меркел не съумя да се справи с миграционната криза, което ще стане сериозен удар по нейния политически имидж, счита журналистът от Die Zeit Лиза Каспари.По-рано Ангела Меркел можеше да се сравни като актриса в куклен театър – тя действа незабележимо, обмисляйки всяка стъпка. Световните медии пишеха , че тя може всичко. „Сега обаче връвчиците се объркаха, а куклите станаха самостоятелни” – отбелязва журналистката.

„Фразата, която в цял свят асоциираха с Меркел „Ние ще се справим!”, вече не съществува”, е убедена Каспари. Според нея есента на 2015 г. сложи „началото на края на мита за Меркел като мениджър по кризисни ситуации, който никога не губи”.

Подобно мнение изказва в интервю в Die Zeit лидерът на германската Свободна демократична партия Кристиан Линднер. Според него, тези дни ще влязат в историята като „преломен момент” за Меркел.

„През последните седмици госпожа Меркел породи хаос със своя непостоянен курс. Затова сега наблюдаваме хаотичен масов приток на бежанци, контролът над които правителството загуби” – отбелязва Линднер.

В петък германската телевизия ZDF съобщи резултатите от обществено допитване, че 52% от немците считат работата на канцлера Меркел по-скоро като лоша. Освен това 74% споделят мнението, че миграционната криза заплашва единството на Евросъюза.