Станаха известни първите подробности около проведената днес среща за урегулиране на сирийската криза във Виена, съобщи RTL. Според изявление на Федерика Могерини, дипломат номер 1 на Брюксел, политическият процес в Сирия може да започне. Оценката на първия дипломат на Брюксел е за постигнато разбирателство по основни проблеми. Съгласуван е списък на терористичните организации, действащи в Сирия и сред тях, освен „Ислямска държава” е и групировката „Джебхат ан-Нусри”, смятана доскоро за част от „умерената опозиция” на режима на Башар Асад. 

„Решимостта ни да намерим решение за Сирия силно се увеличи след ужаса, причинен от терористите в Париж”, призна германският външен министър Франк-Валтер Штайнмайер. Той допълни, че до края на годината ще се състоят преки преговори между правителството на Асад и сирийската опозиция.

В срещата във Виена взеха участие представители на 19 държави, в това число САЩ, Саудитска Арабия, Русия, Китай. Очаква се по-късно да бъде публикуван и текст на споразумение по Сирия, подписано от участниците.