Тази седмица почитателите на Apple бяха зарадвани от новината, че компанията е подала патентна заявка за технология, която ще направи смартфоните водоустойчиви чрез използване на електроди, които „изтласкват“ течността, попаднала в страничните отвори на устройствата. Това би било много полезно при изпускане на айфона във вода.
Технологията още е само идея, а потребителите трябва да знаят, че основната причина за сериозна повреда на апарата е не намокрянето му, а счупването на дисплея, пише CNBC.
Изпускането на вашия iPhone 6S, 6S Plus или Samsung Galaxy Note 5 и падането му върху екран е най-вероятната причина за сериозна повреда, казват от компанията SquareTrade, която предлага застраховки за мобилни устройства.
SquareTrade тества телефоните в серия от висока температура, студ, вода, огъване и изпускане, за да види как това им влияе, като дава оценка от 1 до 10 на рисковете.
По тази скала изпускането във вода получава оценка от 1 до 2, но падането върху дисплея дава резултат 7 или повече.
При това, изпускането на телефона не само, че унищожава устройството, но е и най-често срещания инцидент. Счупеният дисплей е причина за повече от половината претенции по застраховките на мобилни телефони, казват от SquareTrade.
Между другото, всяка седмица има риск от 31% да изпуснете апарата си, казват от компанията OtterBox, която произвежда кейсове за телефони с висока степен на защита. Преведено на човешки език, това означава, че средно на 3 седмици поне веднъж устройството пада на земята. Естествено, това не винаги води до "пръсването" на дисплея.
Но на някои това им харесва – хората нарочно носят телефоните си със счупен дисплей, за да покажат, че са минали през сериозен тормоз. Неслучайно има уолпейпъри и даже предпазни покрития за екрана, които създават илюзията, че е счупен.