128 са жертвите на кървавите терористични атаки в Париж, това съобщиха официално от Елисейския дворец. Междувременно френският президент Франсоа Оланд свика съвет на отбраната в 9 ч. местно време в Елисейския дворец.

Над 200 са ранените след атаките, 80 от тях са в критично състояние.

8 от атентаторите са мъртви - 7 са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.

Специалните пратеници на БГНЕС в Париж Гергана Костадинова и Пламен Йотински следят ситуацията във френската столица, която бе окървавена от терористични атаки в различни точки на града.

Френският президент обяви извънредно положение на територията на цялата страна. Градът е напълно блокиран, властите съветват парижани да не излизат освен ако не е крайно необходимо. Френският печат излезе с черни първи страници и заглавия за кървавата баня в столицата. “Война насред Париж“ - под това заглавие излиза всекидневникът „Фигаро“. „Този път става дума за истинска война“ – добавя „Паризиен“. „Терористичното варварство премина исторически етап“ – пише директорът на „Либерасион“ Лоран Жофрен.

Снощи на 6 различни места в Париж терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са следните ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra. Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан" и стреляха в тълпата хора, крещейки възхвали за аллах, съобщи очевидец, който успя да избяга от сградата. Те са влезли в залата през главния вход в разгара на концерта, който се е провеждал там и са открили огън срещу хората. Всички са се хвърлили на пода, за да избегнат куршумите. Повечето от хората са успели да избягат, но около 100 бяха взети за заложници. Според оцелели нападателите са крещели, че отмъщават заради Сирия. Около полунощ сградата бе обсадена от специални подразделения за борба с тероризма, които след 30 минути освободиха заложниците. На място пристигна и кметът на Париж Ан Идалго. Стрелба е имало в близост до камбоджански ресторант до Площада на Републиката, както и по няколко улици между него и Площада на Бастилията. Силите на реда съобщиха и за жертви от експлозии, по всяка вероятност причинени от гранати, на стадиона край Париж "Стад дьо Франс", където се играеше приятелски мач между Франция и Германия. Информацията бе потвърдена и от председателя на Федерацията по футбол на Франция Ноел льо Грат. Експлозиите са избухнали при входа на сектор J, и са убили трима души. Има и няколко ранени, се уточнява в съобщението. Според последни информации едната експлозия е била причинена от терорист камикадзе. Сред публиката е бил и президентът на Франция Франсоа Оланд, който спешно бе изведен от стадиона. Той събра кабинета на извънредно заседание в сградата на министерството на вътрешните работи. Франсоа Оланд обяви извънредно положение на цялата територия на Франция, а границите се затварят заради "безпрецедентните терористични атаки в Париж. Той поиска подкрепления от армията за справяне със ситуацията. Управлението на полицията в Париж пусна съобщение в "Туитър", в което се препоръчва на хората в парижкия регион да избягват да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост. В препоръката се казва да бъдат прекратени всякакви мероприятия, които се провеждат в момента навън. Кметството на Париж също предупреди гражданите да останат по домовете си. Собствениците на заведения са предупредени да проверяват внимателно влизащите и да не допускат подозрителни лица. Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън.

"Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа премиерът на своята страница в "Туитър". Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем", каза той. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбоко шокирана от "очевидно терористичните атаки", които убиха десетки в Париж, се казва в комюнике на нейния пресцентър. Тя изрази дълбокото си съчувствие към жертвите, техните близки и всички парижани. Президентът на Русия Владимир Путин изрази дълбоко съчувствие във връзка със "серията чудовищни терористични атентати в Париж". В Русия решително осъждат тези безчовечни убийства и са готови да предложат всякаква помощ при разследването на тези терористични престъпления", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Американският президент Барак Обама осъди насилието в Париж и го нарече "атака срещу цялото човечество". Той издигна лозунгите за свобода, равенство и братство и заяви, че те няма да бъдат разрушени и че се споделят не само от френския народ, но и от американския. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун остро осъди атентатите и настоя терористите незабавно да освободят заложниците, взети в зала "Батаклан". Президентът на Франция отмени своето пътуване в Турция за участие в срещата на върха на Г-20. Той ще бъде представляван там от двама свои министри.

Въпросът за координирането на антитерористичните действия ще се обсъжда в понеделник, 16 ноември, на планова среща на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от Съвета на ЕС.