11-годишният Исус от сиропиталището в с. ПЪРВОМАЙ общ. ПЕТРИЧ е написал до дядо Коледа, че има нужда от анцуг за ръст 150 см. Дори не е упоменал да е непременно марков. Румен от Стражица си е поръчал пиано с микрофон. Милко (Велинград) се надява на кецове Найк 41-ви номер. 3-годишната Кристина от Златоград ще чака говореща кукла с нейното име под елхата в общия салон. Списъците на децата, лишени от родителска ласка и грижи са безкрайни, но само на пръв поглед. Защото митът за дядо Коледа може да стане факт благодарение на високите технологии и на онова в нас, което наричаме душа.Списъците с желанията на малчуганите до белобрадия старец бяха събрани от сърцати доброволци и публикувани в Интернет (Фейсбук), а инициативата се нарича „Плюшено мече“ . 

Срещу всяко име в списъка стои детето и онова което иска или от което има най-голяма нужда, ако е болно. Много деца са пожелали нови дънки, блузи или анцузи. Други мечтаят за количка или хеликоптер с дистанционно управление, топка или просто топли обувки или дрешки. Разбира се, на първо място в списъка са мама и татко, но това се подразбира…

Всеки може да следи и шейната на Дядо Коледа от Фейсбук. Там на страниците за съответния регион (виж ги по-долу) динамично се публикува информация за подаръците и кога и къде ще се носят. Така всеки дарител може да отиде и лично да предаде своя подарък, който преди това е изпратил в разпределителния център.

Преди да видите Пълния списък и адресите на над 200 центъра за изоставени деца и младежи, моля прочетете и регламента как да им помогнете. Имайте предвид, че само нови дрехи, играчки и уреди се приемат, закупени за точното дете, младеж, Дом, а крайният срок е 11 декември.
Ако в списъка видите, че прекалено голямо дете иска нещо, което е за по-малки, то вероятно се касае за болно или трудно подвижно дете от дом за хора с увреждания.

Хубавото на инициативата е, че е целогодишна, а не само кампанийна по празниците.

Регламент

Всеки дарител разглежда публикувания във Фейсбук списък, вижда кое дете е свободно т.е. без дарител (срещу името му не пише име на дарител ). И така , ако детето е свободно, дарителят пише коментар под поста, че иска да дари за това дете. Отговорникът за съответната област одобрява коментара (заявката). След това той обновява списъка, пишейки името на дарителя срещу това на съответното хлапе. Така следващите с желание да помогнат знаят, че това дете вече си има дарител и гледат кой още е останал без подарък. Разбира се, един човек може да посочи, че ще изпрати необходимото и на повече от едно сираче. Няма ограничения!

КАК да изпратя подаръка (изисквания)

1. Екипите по места публикуват списъци с деца от домове и техните най-желани подаръци за Коледа.
2. Един дарител избира едно дете и публикува коментар с номера и името на детето под списъка
3. Отговорниците записват името на дарителя до това на детето и така докато всяко дете има дарител
3. Всеки дарител купува съответния подарък
4. Опакова го прилежно и красиво
5. Надписва подаръка (име на дете, възраст, дом, град, регион)
6. Изпраща или оставя лично подаръка в най-близкия пункт за събиране на подаръци преди крайния срок за съответния град/дом (пунктовете за всеки град са предварително упоменати)
7. Екип от доброволци (всеки може да стане такъв) разпределя/сортира/проверява подаръците
9. Проверка, че всички деца имат налични подаръци
8. Публикуване на датите, в които ще посети всеки дом
9. Всеки дарител/доброволец е добре дошъл при децата на предварително уговорената дата

Вижте списъкът с желанията на децата като кликнете върху линковете. Там се публикуват ежемесечно нуждите на децата и младежите, както и на съотвеното заведение, в което са настанени. Посещвайте ги и в бъдеще.

1. Враца Регион Списъци – Проходилка за възрастни, Пелени за многократно ползване – 12 бр., Памперси от 11 кг. до 25 кг. – 1500 бр.;, Местни, зеленчукови и плодови пюрета – 100 бр

2. Кюстендил Регион Списъци - ИМАМЕ ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ДАРИТЕЛИ ТУК! ЦЕНТЪРЪТ ТУК Е В МНОГО ЛОШО СЪСТОЯНИЕ!

3. Варна Регион Списъци - 1 ДЕТЕ БЕЗ ДАРИТЕЛ

4. Смолян Регион Списъци – 20 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ и нужда от общи пособия и уреди;

5. Плевен Регион Списъци – !!!!Спешна нужда от екип и пункт!!!! + СПИСЪК 1 (ДОМ МАЙКА И ДЕТЕ)

6. Хасково Регион Списъци – 1 списък качен + имаме нужда от помощ за намиране координатите на домове и центрове в този регион!

7. София Град Списъци – 10 килимчета (списък n9)

8. Габрово Регион Списъци – 7 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ

9. Благоевград Регион Списъци – 2 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ и миксер с пасатор

10. Кърджали Регион Списъци – 7 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ !!! 3500 пюрета

11. Търговище Регион Списъци – 15 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ (ТОПЛИНКИ И ЗИМНИ ЯКЕТА) + списък номер 3 – училищни пособия

12. Русе Регион Списъци – 2 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ + Големи конструктори 2 бр., Маса с приспособления за фина моторика; Апарат за измерване кръвно налягане – 2 бр.

13. Пловдив Регион Списъци – очакваме още списъци, Музикална уредба (може използвана), USB флашки (няколко броя)

14. Сливен Регион Списъци – Спален комплект – 10 бр., Олекотена завивка – 10 бр., Матрак за единично легло – 9 бр., Пердета – 20 бр. Хладилник (може да е употребяван), Барбарони/пуф/ – 4бр, Кошара за спане– 1бр., Манеж за бодърствуване – 2 бр.

15. Шумен Регион Списъци – 6 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ

16. Монтана Регион Списъци- СПИСЪК N3:касетофон-CD player (може да е използван)

17. Разград Регион- Списъци “Плюшено мече ‘ – 6 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ (списък 5) и 18 пуф фотьойла /5 броя плеймат за деца с увреждания (списък 3)

18. Велико Търново Регион Списъци – 2 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ (списък 12)

19. Пазарджик Регион Списъци- 3 СПИСЪКА – НЕизпълнени ( 1,4,5)

20. Ловеч Регион Списъци- НОВ списък, 20 чифта чорапи + преса и маша за коса;

21. Стара Загора Регион Списъци – 5 ДЕЦА БЕЗ ДАРИТЕЛ и 1 списък с общи материали за Дом за медико-социални грижи (списък n1) Проходилки тип паяк – 8 бр

22. Ямбол 

23. Околия на София Списъци – чакаме нов списък

24. Видин Регион Списъци – чакаме нов списък

25. Добрич Регион Списъци – чакаме нови списъци

26. Перник Регион Списъци – общи материали и пособия

27. Бургас Регион Списъци - ще бъде публикуван на 12.11.2015 след 17:30

Още за кампанията:

Благодорната инициатива е наречена „Плюшено мече“ и изцяло е дело на ентусиасти и доброволци.

Тя тръгва от Бургас преди години. За първи път обаче точно през 2015 г. ще обхване цялата страна в над 200 институции. 28 екипа ще влязат в ролята на джуждетата и ще посещават Домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца с увреждания, дом “майка и дете“ и SOS селища. Всеки може да бъда на място и да сбъдне магията на Коледа за едно дете. Преди това просто трябва да се координира с отговорника за съответния регион. Всички може да видите във Фейсбук тук!