Кюрдските сили в Ирак си върнаха контрола над стратегическия град Синджар, който от миналата година бе в ръцете на „Ислямска държава“. Лидерът на автономния регион Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви новината по време на пресконференция близо до града, предаде Reuters.Кореспондент на британската медия съобщава, че кюрдските войници вървят в средата на шосетата, за да избегнат поставени край пътя бомби. По улиците има останки от опожарени и изкривени от въздушните удари коли, обувки и боклуци.

Джихадистите изглежда са избягали от южната част на града, по единствения път, който контролираха.

По-рано в социалната мрежа Кюрдският регионален съвет за сигурност заяви, че пешмергите са влезли в града „от всички посоки“ и прочистват града от присъствието на джихадистите. „Ислямска държава“ е разбита и бяга“, се казва в съобщението. 

Първоначално кюрдите поеха контрол върху силоз, завод, болница и няколко обществени сгради. Кореспондент на Reuters съобщи, че стотици иракски кюрди са влезли в града и се придвижват по главния път, без да срещат съпротива.

Около 7500 кюрдски бойци, подкрепени от язидите, предприеха офанзива по три фронта, след като самолети на международната коалиция бомбардираха позициите на „Ислямска държава“. 

Кюрдската офанзива започна в четвъртък, припомня "Фокус". След като превзеха Синджар миналата година, джихадистите убиха или поробиха хиляди членове на религиозното малцинство язиди. Тогава десетки хиляди язиди бяха хванати в капан в близката планина Синджар без храна и вода в продължение на много дни, докато не бяха спасени от сирийските кюрди. Рискът от геноцид бе един от ключовите фактори за решението на САЩ да започнат удари в Ирак.