Едва ли има човек, който да полза YouTube редовно и поне веднъж да не е попаднал на едно от клипчетата на пича, 'дето говори сръбски. А едва ли има и някой, който е решил да изгледа някое от видеата му, без след това да се върне към него и да иска да научи още сръбски думички и изрази, с които да се опита да предизвика нова Сръбско-българска война.

Говоря за Драгиша Гроздич, известен само като Дани или като The Serbian Lesson Guy на англоговорящата публика. Той е един от най-обичаните и гледани комици в Тубата, където каналът му Gradual Report съществува от над 8 години (9.10.2007 г.) и има над 140 242 769 показвания на клипчетата и 380 362 абонати, които го следят отблизо.

Преди около 4 месеца някъде Дани дойде за пръв път в София, където интересът към него бе огромен и от 2 дни с 2 шоута той взе, че изнесе 6 представления в 3 вечери. Тогава имах и невероятното удоволствие да се срещна с него за сутрешен разговор след полунощ, където страхотното ми впечатление от него само се увеличи.

И ето, той отново е тук. Днес вече е в България, където на 13-и и 14-и ноември, петък и събота, ще изнесе чисто нови комедийни представления от 20:00 и от 22:00 часа в"Студио 5" в НДК, откъдето можете да си закупите билети и да си направите ранна резервация по телефона (02 / 963 12 54 или 0887 934 335 всеки ден след 14:00 часа). 

Цената на билета е 15 лв., но ако смехът е здраве, то повярвайте ми - заради този един час в компанията на Дани ще спестите стотици левове от доктори в бъдеще.

Преди да се стигне до днешния ден, както при всяка добра история, нашият герой извървява своя дълъг и смешен (или не чак толкова) път, осеян с много промени и скучни закони. Макар и с усмивка Дани разказва, че "планетите са се подредили", когато е бил много малък, със смъртта на баща му. Това дава началото на живот в пътуване за семейството му, което принуждава Дани постоянно да бъде забавен и весел, за да се вписва в компаниите на новите си училища и места, където се пренася да живее.

Така до 12-и клас е сменил 14 училища и хуморът се превръща не само в защитен механизъм, но и в начин за комуникация с постоянно променящата се среда около него. Под натиска на семейството си обаче, когато завършва, се записва да следва право в университета и го завършва. Започва работа в кантора като адвокат - костюми, папки, всичко както си му е редът, но след 2 седмици разбира, че това просто не е за него, иска да е себе си, иска да е комик.

Напуска адвокатската си работа и се скарва с родителите си, с които не комуникира в продължение на 2 години, през които работи на всякакви места като вериги за бързо хранене и т.н., спейки при приятели и познати, за да може да изкарва някой лев (долар) за храна, докато развива комедийния си талант.
Накрая един ден, разорен, но несломен, Дани се връща при родителите си и им казва: "Дайте ми компютър, камера, YouTube и една година - и ако не стана известен, ще бъда адвокат." Речено - сторено. Техните му осигуряват дом и прехрана за този кратък период, в който обаче бъдещият комик не се проваля, а напротив, звездата му изгрява.
"Моите родители са брокери на недвижими имоти и там бизнесът има възходи и падения, така че когато аз успявах, те бяха в не много добро положение и се майтапех с  тях: "Искате ли малко пари, трябват ли ви?", шегува се Дани.
И оттам насетне всичко е история, която го довежда и до нашата страна, а топлата публика и огромен интерес го връщат обратно при нас. Американецът със сръбски корен споделя, че е обиколил половината свят и все пак обича България. Според него чувството тук е по-различно от Западна Европа, сякаш е попаднал на различна планета - не назад във времето, не напред във времето, а различно.
Като си говорим за пътуване във времето, Дани предупреждава да внимавате с лотарията, защото тя е институция, специално създадена за да лови пътешественици във времето, тъй като какво ще направи всеки, който може да пътува напред-назад в бъдещето - ще погледне кои числа ще излязат в тотото и ще ги напише във фиша си. Ето затова той лично би се върнал още по-назад, за да заграби тонове злато, които да продаде в бъдещето.

А може вече да го е направил?