Пет дни след официалното откриване на обновения Природонаучен музей в Пловдив изверги умориха в аквариумите 5 сепии, два октопода и откраднаха две ценни риби. Това е станало в четвъртък между 16 и 16,30 часа, съобщи за "24 часа" директорът гл. ас. Огнян Тодоров. Той е съсипан от вандалския акт.

"Не можем да установим чие дело е, тъй като камерите още не работят. Във всеки случай не са ученици, които идват групово с учители", казва Тодоров. 

По думите му аквариумите са били блъскани и удряни многократно. Това е докарало до силен стрес мекотелите, които, за да се защитят, изпускат мастило. "Представете си какъв ужас са изпитали сепиите, за да оцветят 800-литров аквариум. Той буквално потъмня", изумен е директорът.
Сепиите и октоподите били спокойни животни. Местили ги многократно по време на мащабната реконструкция, но никога не изпуснали мастило. Според Тодоров, за да загинат, те са били силно удряни. Бъркано е дори във водата. 

"Шестмесечен труд отиде по дяволите за няколко минути", разстроен е ученият, който е специалист по безгръбначни.

От друг аквариум с живи корали пък са откраднати 2 рибки. "Те струват около 500 лева, но не това е въпросът, а какъв човек трябва да си, за да причиниш такива поразии", смаян е директорът.
След инцидента залата с аквариумите е затворена за посетители, за да се успокоят останалите морски видове. "Имаме още 3 октопода и една сепия, дано да оцелеят", моли се Тодоров. Той наистина няма идея кои са извършителите.

"Какво да сигнализирам полицията? По аквариумите има хиляди отпечатъци от пръсти и ръце. Всеки посетител ги докосва, как ще разгадаят кои са злосторниците", недоумява ученият. 

Близо 2 млн. лева инвестира пловдивската община в разширението и реконструкцията на Природонаучния музей. Той разполага с най-модерния у нас аквариум и терариум, които са в приземния етаж. Там се намира и жив нилски крокодил, както и най-отровната змия в света - континентален тайпан. Експонатите му наброяват над 800. Сред тях са препарирани мечки, птици и дори бял лъв, който е бил конфискуван на границата.

В самия музей заработи първия у нас 3D планетариум с 50 места. Интересът е огромен и от цялата страна се стичат посетители. Предстои на покрива да бъде открита зала за живи пеперуди.