Проектът за газопровод "Турски поток" не е загубил динамика. Той отговаря на интересите както на Русия, така и на Турция, но е необходим по-подробен анализ. България и ЕС торпилираха "Южен поток".
Това заяви руският президент Владимир Путин.
„Не мога да се съглася, че „Турски поток“ е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществени и съгласуван за един час“, каза стопанинът на Кремъл.
Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности“. Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи.
“Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, подчерта Путин.
Стопанинът на Кремъл напомни, че Русия през юли тази година предаде на турската страна своите съображения по двустранното междуправителствено споразумение, което трябва да създаде необходимата правна основа за осъществяването на проекта за газопровод. „Надяваме се, че новото турско правителство ще може в кратки срокове да анализира ключовите аспекти на споменатото споразумение“, каза Путин.
На темповете на преговорния процес е повлияла и политическата ситуация в навечерието на турските избори, призна руският президент. „Ние с разбиране се отнасяме към това и няма да форсираме събитията“, добави той.
„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток“ и не ни позволиха да реализираме този проект. Макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа“, напомни стопанинът на Кремъл.
Той добави, че „Турски поток“ ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС. „Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, подчерта Путин.
В същото време той отбеляза, че Русия „възнамерява и занапред да бъде стратегически и надежден доставчик на енергийни ресурси за Турция и Европа, и за това Русия има всички необходими възможности“.
Проектът "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ замени "Южен поток". Той беше обявен на 1 декември 2014 г. по време на визитата на Путин в Анкара.