Патентният данък за таксиметровите превози не можа да мине на първо четене в Народното събрание.
За промените гласуваха 71 народни представители, против бяха 38, а се въздържаха 42. Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС, от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се въздържаха, заедно с техните колеги от БДС, съобщи БНР.
Промените в Закона за местните данъци бяха приети по-рано тази седмица от бюджетната комисия по настояване на ГЕРБ. С тях за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община.
В момента таксиметеровите шофьори плащат данък-печалба, както и такса към общината, която за София и 50 лева на година. Патентният данък не е приложим към тази категория от бизнеса, заявиха от ДПС. Йордан Цонев посочи, че с този данък ще се натоварят шофьорите. Срещу промените се обяви и транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че дори да бяха приети тези промени, физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобили у нас и техните фискални устройства.
„Този срок е абсолютно недостатъчен. Колегите, които разбират от финанси, ще кажат, за префискализиране на апаратите. Ако приемем, че някакъв процент от тези 20 и няколко хиляди регистрирани автомобили, решат самите те да минат по процедура, за да бъдат самите те превозвачи, а не наети на трудов договор, процедурата в Автомобилна администрация по закон е един месец. Ако приемем, че дори да я оптимизираме по някакъв начин, дори да я намалим наполовина, сами си давате сметка, че става въпрос за… вероятно хиляди биха проявили желание да се регистрират като превозвачи. Няколко хиляди човека по един месец, означава поне година или дори повече”, каза транспортният министър Ивайло Московски.
Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.
В петъчния парламентарен контрол ще участват вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова. Калфин ще отговори на депутатски питания за размера на безработицата и мерките за увеличаване на младежката заетост. Бъчварова ще говори за центровете за регистрация на бежанците у нас, както и за резултатите от действията на МВР срещу купуването на гласове на местните избори.