Над 300 варненци са заявили до този момент желание да участват в протест срещу поскъпването на винетките, съобщи varna.topnovini.bg. В социалната мрежа вече тече организация на предстоящата демонстрация, която е насрочена за 28 ноември. Във Варна тя се очаква да бъде пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” от 13 часа на 28 ноември. Протести срещу поскъпването на пътната такса ще има още в София и други градове на страната.

„Мотори, автомобили, камиони и всякаква друга подвижна техника е добре дошла", отбелязват организаторите.

Исканията на заявилите желание да протестират са три: винетна такса да се плаща на място в пунктове само за път, по който искаш да караш, не по който се налага, всяко решение на правителството, засягащо работещия народ, да се взема след съгласуване със същия такъв, и „ако правителството не може да се справи .... да си отива , но не от Парламента, а от България - лек път им желаем с новите винетки", пише създателят на събитието във Фейсбук - Тони Стоянов Бонбона, който е лидер на един от рокерските клубове във Варна.

След като осем години нито едно правителство не посмя да вдигне цената на винетката, от догодина ще има шоково поскъпване. Най-голям е ръстът в цената на стикера за стари автобуси - от 684 на 1050 лв., следвани от най-масовия стикер за леките коли - от 67 на 97 лева.

За автобусите поскъпването е над 53%, а за колите - 44%. Приблизително с толкова са нараснали и доходите на едно лице в домакинството – от 3368 лв. през 2008 на 4740 лв. през 2014 г., сочат данните на НСИ.