Българските власти са използвали насилие срещу мигранти, преминаващи през страната. Това се казва в нов доклад на британската благотворителна организация „Oxfam“, съставен с помощта на Белградския център за човешки права, пише Би Би Си.
Докладът, който се базира на показания на мигранти, които са преминали през територията на страната ни на път за Сърбия, посочва редица случаи на предполагаемо полицейско насилие, нападения на полицейски кучета и изнудване. Той посочва опасностите, които очакват мигрантите както на турско-българската граница, така и при опита им да стигнат до Сърбия.
Заключенията на „Oxfam“ са направени на базата на показания на повече от 100 мигранти, които са пристигнали от България в сръбският граничен град Цариброд в рамките на три дни.
Медията посочва, че българското правителство все още не е отговорило на обвиненията на британската организация.
„В светлината на докладваното насилие, ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в рамките на своите граници“, каза Стефано Балдини, директор на „Oxfam“ за Югоизточна Европа.
В своят материал Би Би Си припомня, че миналия месец мигрант от Афганистан беше убит от български граничен полицай, след като навлезе на територията на страната от Турция.