Либерализацията на пазара на електроенергия след Нова година ще създаде трус в ценообразуването. Това заяви Иванка Диловска, член на УС на Института за енергиен мениджмънт, на годишния форум "Електроенергиен пазар, инфраструктура и услуги", организиран от БФИЕК, цитирана от "Стандарт". От цена за година напред пазарът ще премине към цени за ден и дори за час напред, обясни тя. Либерализацията ще премахне кръстосаното субсидиране на цените за бита с тези за бизнеса, а това ще доведе до скок на цените за домакинствата, стана ясно на форума. Токът ще поскъпва и заради тежкия мониторинг на ЕК за вредните емисии от ТЕЦ, който ще е в периода 2016-2020 г., обяви Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация.

Българската независима енергийна борса (БНЕБ), стартира тестово на 8 декември, а от понеделник започва регистрация на търговските участници в нея, обясни изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов. Досега е извършена огромна работа за стартирането на борсата, но въпреки това до края на 2016 г. на нея няма да може да се търгуват количества електроенергия за същия ден, а за следващия ден и по-дълги периоди. 

Засега БНЕБ ще играе ролята на гарант за риска на сделките, но в бъдеще ще се мисли и за избиране на клирингова къща, което обаче веднага ще се отрази на разходите на участниците в търговията, бе обяснено на форума. На борсите в ЕС обикновено се търгува около 10-15% от електроенергията, а около 10% от битовите потребители сменят доставчика си.