Случайното изтичане на информация за най-новият руски военен проект „Статус-6” всъщност съвсем не е случайно, пише „Гардиън”. Няма как руските военни да допуснат камерите на две руски телевизии да излъчат секретен материал, по-скоро става дума да се уплаши Запада с ново оръжие, което е предназначено да парира американската ПРО. „Русия ще предприеме необходимите мерки за укрепване на атомния си потенциал”, каза Владимир Путин на съвещанието в Сочи, преди което бяха „осветени” секретните данни. Ядреното торпедо „Статус-6” може да създаде обширна зона на радиоактивно заразяване, където няма да може да се води никаква дейност дълго време.

Фактът, че е било излъчено секретно сведение за проекта бе потвърдено официално и от прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Но английските читатели и военни експерти не вярват, че случилото се е пропуск или случайност.

Явно, става дума за руски отговор на американския военен министър Аштън Картър, който обяви преди дни, че САЩ подготвят нови оръжия, за които обаче не може да се говори.