Главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа замесен в разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), че изтеклите записи не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства и намекна, че те са правени от единия от участниците - Ченалова.

"Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало това го знаят участниците, или поне един от тях.

Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си",

коментира Цацаров и продължи: "Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно производство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема засега по едно досъдебно производство. Една от причините за появяването на тези записи е думата засега", твърди главният прокурор.

Срещу бившия председател на СГС наскоро започна дело за действията й по разработката "Червеи", а срещу Ченалова, малко след временното й отстраняване, беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. По него прокуратурата дори поиска постоянният й адрес, но съдът на два пъти отказа.

Според главния прокурор, записите, които се появиха в онлайн платформата "Болканлийкс" и предадени от сайта "Бивол", са "удобно накъсани на части, за да произвеждат сензации". Цацаров потвърди думите си от февруари, че Владимира Янева не е най-големият виновник за аферата "Червеи". Той заяви, че е говорил с бившия председател на СГС, но преди започването на досъдебното производство.

От разговорите ставаше известно, че Цацаров и Борисов са се срещали по случая с Владимира Янева и премиерът е натискал главния прокурор "да я опраска". По този повод, Цацаров заяви:

"Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало.

Натиск, искане, молба не е имало", коментира още главният прокурор.

Късно вчера се появи поредната порция записи, в които намесени са и председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Той обяви, че по записите е започнала проверка. От разговорите става известно, че Тодоров е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана". В разговорите се появява и председателят на бюджетната комисия във ВСС, обявен като "човекът на Бойко". Той уверя Янева, позовавайки се на Борисов, че тя няма от какво да се притеснява. 

Узунов коментира днес, че записите са конспирация срещу него и предположи, че това е отмъщение на Ченалова заради дисциплинарните действия срещу нея. 

Атака срещу лидерите на дисциплинарните производства

"Моите съмнения са че това идва от госпожа Ченалова, в основата съм на всички дисциплинарни действия срещу нея. Аз като слушам госпожа Янева, имам чувството че е на разпит. Имам такова усещане, че Ченалова ми отмъщава", каза още Узунов.

Той определи изтичането на записите като "целенасочени действия срещу мен за лично моята дискредитация и на колегите. Аз съм с най-много предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу магистратите. Ние тримата, които сме споменати в записа, сме лидери в това отношение", коментира още Узунов. Той отрече да е говорил някога с премиера и заяви, че го е виждал един път при посещението му в Санданския районен съд, който Узунов оглавяваше преди да влезе във ВСС.