Цигарите ще започнат да поскъпват догодина заради увеличение на акциза. Според текстовете, приети от депутатите, евтините цигари ще увеличават цените си по-бавно от скъпите. Целта е поскъпването да не се усети толкова силно от потребителите с по-ниски доходи, съобщава БНР. За решението гласуваха ГЕРБ, ДПС и АБВ и депутати на БДЦ.
От догодина най-евтините цигари ще гонят 5 лв., а най-скъпите над 6-7 лв., сочат изчисленията. Поскъпването ще трябва да продължи до 2018 година.
Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, че това е свързано с поет към Европейския съюз ангажимент и защото според нея българските пушачи купуват цигари от ниския сегмент и допълни "аз наистина съм лобист за бедните пушачи".
Гроздан Караджов от Реформаторския блок обаче се възмути: "Какво казвате вие на българските граждани? Че ние желаем да измрат по-бързо, че ние желаем по-нисък акциз за тях, само и само те да са по-болни?".
Корнелия Нинова от БСП отбеляза, че "Булгартабак" отдавна не е сериозен играч на българския пазар и припомни на ГЕРБ, че Гърция изобщо не се съобразява с искането на Евросъюза за вдигане на акциза, в резултат на което си плаща глобите, но и стимулира производството.
С приетите промени в закона беше решено варенето на ракия в селските казани да бъде между началото на юли и края на декември. Извън този период ще трябва да се праща уведомление до митническото учреждение.