Със сигурност винаги можем да спорим кое е справедливо и кое не. Това обаче е избраната от нас система. През 2004 година обаче сме избрали винетната система. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод поскъпването на винетните такси пред bTV.
"В другите държави няма винетна такса, но пък там има пътен данък. Той е голям и се инвестира в пътища. При положение че нямаме такъв, имаме винетки това е начин за събиране на пари и реинвестирането им в пътища", заяви още министър Павлова. 

На въпрос защо Румъния има по-добри пътища от нашите, Павлова отговори, че те имат различна пътна система от нашата - те имат една магистрала, а ние имаме изградени 800км. магистрали.
"Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища. Няма как с магическа пръчка да направим най-хубавите пътища", допълни още Павлова.
Тя заяви, че решението за очакваната смесена система е везто вчера, като тепърва предстои да се направят съответните законодателни промени. Павлова подчерта, че ако се въведе подобна система, то тя ще важи само и единствено за тежкотоварните превозни средства, т.е. тя няма да засегне леките автомобили.

"Пътищата обикновено се преасфалтират на 5 до 7 години, при нас това се случва на 35 години", каза още Павлова. Министърът заяви, че дори с новите постъпления от винетни такси няма как изведнъж да бъдат ремонтирани всички пътища. По думите на Лиляна Павлова това ще става поетапно, но за сметка на това - качествено.