С повишаването цената на винетката приходите ще бъдат със 73 млн. лв. повече на година. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, в предаването „Здравей България” по Нова телевизия.

По думите му това е брутният приход, но може и изобщо да не се достигне до тази сума, ако намалее купуването на винетки като величина.
Ежегодно се дават около 190 хил. годишни винетки за социално подпомагане, което е на стойност 12 млн. лв., а по новите разчети те ще станат 18 млн. лв.
„97 лв. от гледна точка на потребителя са много по простата причина, че никой не обича данъците да му се вдигат“, допълни Лазаров.

Той посочи като една от причините за вдигането на цената на винетките това, че сегашните приходи не стигат за поддържането на пътната мрежа. „Парите отиват последни по третокласната пътна мрежа, защото тези пътища са най-малко натоварени и хората, които ги ползват са най-ощетени”, заяви той. Според него със сигурност това увеличение трябва да се осъществи с ремонти, които хората да видят и да видят за какво ще бъдат вложени тези пари.

Не увеличаваме винетките само защото не са увеличавани 8 години. Още консултантът по направата на винетките тогава е съветвал, че поскъпването е трябвало да бъде по 5 евро на година. Тогавашното ръководство на АПИ е решило да е 5 лева, но поради една или друга причина не се е случвало, обясни още Лазаров.

На въпрос защо не са вдигнати винетките на тежките камиони повече, а не на леките автомобили, Лазаров отговори, защото имало европейска директива, която ограничава дневната винетка до 11 евро за тежките камиони. Имаме вече съдебно решение, за да се избегне тази винетка – това ще стане с въвеждането на тол такса. Процедурата за въвеждане на тол такса е възобновена, защото се подготвя единна европейска процедура за тол такси за тежкотоварения пътен трафик, поясни Лазаров. Тол таксата била два вида – при публично-частно партньорство за изграждането на инфраструктурата и за поддръжката на пътищата. Тол таксата, която се готви у нас, е за поддръжка.