Войната в Сирия продължава с пълна сила. Нови видеокадри показват операция на сирийската армия, която разбива дългогодишната блокада на "Ислямска държава" на военновъздушната база в северната част на Алепо. Според изданието "Руска пролет", цитирано от tvzezda.ru, през последните три години войниците от правителствените сили при непрекъснато бомбардиране отблъскват екстремистите.Преди началото на обсадата на базата в нея са работили около 600 души - пилоти, студенти по авиацията, училищен и технически персонал.

През годините радикалните екстремисти са направили общо четири основни опита за нападение на авиобазата. През август 2015 година е направена и най-сериозната атака, а която са участвали повече от 600 бойци. Тогава екстремистите направиха опит да пробият защитата . В последващите битки армията на Асад е унищожила бронирани автомобили и десет терористи, вследствие на което екстремиститте са били принудени да се оттеглят.

От септември 2015 година правителствените войски формират отряд за освобождаването на авиобазата. Армията започва да прочиства територията в посока на въздушната база. Според първите доклади сирийските войски осовободиха последното село под контрола на забранената групировка "Ислямска държава" и достигнаха до базата на военновъздушните сили.