Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев препоръча на правителството да подготви стратегия за киберсигурността и Закон за противодействие на тероризма, който да внесе в парламента.

Около това становище са се обединили всички институции и парламентарни сили с резервинато отношение на "Атака" съобщи държавният глава след 5-часовото заседание на съвета. В него участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, министърът на отбраната Николай Ненчев, шефовете на служби и лидерите на парламентарните сили.

Друга препоръка в становището на съвета е правителството да предложи мерки за оптимизиране на сектор "Сигурност", а съветът по сигурност към Министерския съвет да изработи план за действие при сериозна бежанска вълна, без значение на коя граница, и да го обезпечи финансово и технологично.

Препоръката към партиите и институциите е да работят за единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез интегриране на Западните Балкани към ЕС. След края на КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан обясни пред журналисти, че формацията му е настоявала за това.

"КСНС обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат. Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки", заяви Плевнелиев. По думите му, големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната. "МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите. Най-непосредственият риск е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България. Кризата в Украйна продължава. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение. Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители", каза още Росен Плевнелиев.