Консултативният съвет за национална сигурност към президента направи няколко препоръки към правителството, за преодоляване на заплахите за сигурността на страната, предаде репортер на БГНЕС.
МС да предложи мерки, насочени към оптимизиране на работата на структурите на сигурност, Съветът за сигурност да подготви план за действие при засилен бежански натиск, са част от препоръките, изброени от Плевнелиев. Основен приоритет остава защита на държавната граница. Друга препоръка е МС да внесе проектозакон за противодействие на тероризма, а също и да изгради система за противодействие на кибер атаки и да направи стратегия за противодействие и постигане на киберсигурност.
Предлага се МС да инициира законодателни промени за хармонизиране със законодателството на ЕС и НАТО за комуникационните системи. Препоръките включват още - всички компетентни институции да работят активно за формиране на единна европейска позиция за трайно решение на миграционния натиск и конфликтите в Близкия Изток. Българските институции и партии да работят активно за разширяване на зоната за сигурност, чрез ускоряване на интеграцията на страните от западните балкани. В своята дейност българските институции и политици да участват активно в процеса за намиране на трайни решения за миграционната криза.
Институциите от сектор сигурност получават много ясен сигнал за единство и подкрепа, заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), което продължи повече от 5 часа. Имаме един успешен КСНС, при който с пълен консенсус и резервирано отношение от Атака, но въпреки това, може да се поздравим с всичко, което днес политическите лидери демонстрираха. Институциите от сектор сигурност получават много ясен сигнал за единство и подкрепа.
Плевнелиев заяви, че КСНС обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи и противодействието на държавните институции. „Свидетели сме на процес на глобално противопоставяне, засилване на досегашните и възникване на нови рискове. Проблемите на миграцията и трафика на хора сигурност ще продължат да бъдат сериозно предизвикателство пред националната сигурност. МВР е разработило и прилага необходимите мерки по защита на границата о нелегално преминаващите, сега е важно да се ускори действието им”, каза президентът.
Според него най-актуален риск е от продължаване или нарастване на миграционния поток в и през България.
Членовете на КСНС констатират противопоставяне на ЕС и НАТО и Русия от друга страна. Освен това той посочи, че страната ни не е изградила все още необходима система за защита за засилващите се кибератаки. Това е нова опасност, която се нуждае от задълбочен анализ и мерки за противодействие, каза той.
Плевнелиев бе категоричен, че трябва да инвестираме в сигурност и отбрана. Само заедно с партньорите ни можем да се справим с предизвикателствата пред нас, смята той.