Египетската полиция работи върху нова теория, според която хотелски персонал може да е поставил бомба в багажа на някой от пътниците, която да е взривила руския самолет на Синайския полуостров, пише британският в. „Индипендънт“.

Според изданието в момента се водят разпити на камериерки, портиери и други хотелски служители, като също така се проучва и миналото им за евентуални екстремистки връзки. Полицията все още няма заподозрени, въпреки че в продължение на няколко дни провежда разпити със служители от летището на Шарм ел-Шейх, от където е излетял самолетът, а правителството в Кайро заяви, че е „90% сигурно“, че самолетът се е взривил.
В момента хиляди туристи остават заседнали в курорта заради засилените мерки за сигурност.

Те бяха въведени, след като на 31 октомври руски самолет на път за Санкт Петербург с 224 души на борда катастрофира над Синайския полуостров.
Според прихваната от западни тайни служби комуникация между екстремисти, на борда на самолета е имало бомба. Според британски разследващи тя е била поставена в багажното на самолета, което първоначално хвърли подозрения върху персонала на летището.

Веднага след катастрофата египетският клон на „Ислямска държава“ „Вилает Синай“ пое отговорност за инцидента. Според джихадистите действията им са в отговор на руската кампания в Сирия, а свалянето на самолета отбелязва една година от вричането им във вярност към „Ислямска държава“.