След като правителството показа слабост, като отстъпи пред исканията на полицаите, всички "потайни сили и организирани интереси ще тръгнат да контраатакуват". Тази теза разви по Нова телевизия политологът проф. Евгений Дайнов.

Дайнов поясни, че протестът на полицаите е нелегитимен. "Когато невъоръжени граждани блокират кръстовище, се казва гражданско неподчинение. Това не е законно. Но когато въоръжени блокират кръстовище – това вече е бунт", обясни Дайнов.

 "Представете си, че това бяха библиотекари – държавата щеше ли да отстъпи? Всички отстъпват, защото полицията се изправи срещу държавата", обясни Дайнов.

Според него ще бъде направен опит за отстраняването на Реформаторския блок от управленската формула и на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Лютви Местан, ДПС и една камара хора твърдят непрекъснато, че реформаторите са лоши, лоши, лоши и трябва да бъдат махнати. Сега се добавя и Румяна Бъчварова. Всички разбират, че тя е прогресивен и граждански човек, който стои малко странно в ГЕРБ", обясни политологът.
Според икономиста Владимир Каролев системата за сигурност в България гълта 2.5 повече средства в сравнение с държавите в Европейския съюз.
"Особено много пари смучат съдебната система - 1.7, за средно ниво от 0.7 в ЕС. Правителството очевидно отстъпва на всеки, който идва и започва да му прави стачки", каза той.

Каролев посочи, че България е на 8 място в света по брой на полицаи на глава от населението. "Тези хора, които са на терен, те също не го приемат това нещо, те също искат реформи", каза той и обясни, че служителите, които са пред пенсия, трябва да получат 20 си заплати, но това положение трябва да се промени при новопостъпващите.

"ГЕРБ има безапелационна победа. Реформаторският блок има увеличение на гласовете и би трябвало тези две партии да наложат реформите", категоричен е Каролев.  

По думите му около протестите е направен опит за отстраняване на Бъчварова и това станало от средите на "чантаджиите" в МВР.

"Реформаторският блок е по-силен, отколкото той си мисли, защото той е легитимацията на ГЕРБ пред европейските структури. Ако РБ напусне по каквато и да е причина правителството, това ще е много голяма криза и ГЕРБ ще изгуби голяма чест от легитимността си в Европа. Бойко Борисов иска да е добър с всички, а това е невъзможно. Когато правиш реформи, не може да си добър с тези, които се държат лошо. Реформа ще има и обществото трябва да подкрепи вицепремиерката и министъра на финансите", допълни икономистът.