България трябва да спазва изключително строг контрол на разходите, ако наистина иска да удържи фискалния дефицит в рамките на 2 процента от БВП през следващата година. Това е основното послание към държавата ни от Международният валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс.

Мисията на МВФ , която бе на шестдневна визита у нас, посочва, че въпреки по-добрата събираемост на приходите през тази година, страната ни е пропуснала възможността да намали дефицита. Според представителите на фонда обаче заложените цели в бюджетната рамка за следващата година са изпълними, ако страната ни харчи по-внимателно.

България ревизира прогнозата си за дефицита през тази година и той се очаква да бъде 3,3 процента от БВП вместо заложените 3%. Така за втора поредна година България ще има свръхдефицит. Ройтерс припомня, че причината затова е осигуряването на допълнителни средства като национално съфинансиране на приключващи европроекти, както и неуспехът на правителството да съкрати раздутите разходи на някои министерства. 

"Заложените цели за 2016-а зависят от това дали ще има значително увеличение на приходите, някои от които са с еднократен характер", гласи становището на фонда.

От МВФ предупреждават и че няма да се мине без реформи и намаляване на разходите за заплати:
"Необходим е строг контрол върху разходите, включително и върху разходите за заплати. България трябва да е готова да въведе икономии, ако приходите са недостатъчни."

В доклада е посочен и друг проблем.

"Правителството трябва да продължи да търси възможности за консолидация на дълга и да започне да го намалява възможно най-скоро. В същото време правителството трябва да подкрепя стабилно натрупване на фискален резерв", пише в препоръките.

В момента външният дълг на страната ни възлиза на 27 процента от БВП. Въпреки че това все още е доста ниско ниво в рамките на ЕС, през последните години задълженията на страната се увеличиха почти двойно.