Умните електромери с дистанционно отчитане не се контролират от нито една институция в държавата, пише „Телеграф”, като се позовава на проф. д-р Илия Ценев от Техническия университет. От Българският институт по метрология признаха, че нямат възможност да следят уредите. Обяснението е, че нямат достатъчно обучен персонал и оборудване. Това улеснява хакерите, които срещу 500 лева „пипат” показанията на електромерите с дистанционно отчитане.„Услугата” става все по-популярна заради масовото навлизане на тези уреди не само при електроенергията, но и при парното. Спецовете са улеснени и от липсата на какъвто и да е контрол от страна на държавен орган.

При старите електромери има 20 начина за кражба на ток, но само с механично нагласяване, което оставя следи и може да бъде засечено, независимо дали става дума за дупка, магнит или поставено шунтово съпротивление.

Новите електромери обаче са уязвими през софтуера си. Хакерите използват известна компютърна програма, която служи за достъп и работа с данни между два различни компютъра през интернет.

Така те му задават каквито поискат данни. Това също оставя следа, но в България няма кой да се занимава с това и да хваща шашмите. Според ЧЕЗ само в столицата са регистрирани 1261 случая на кражби на ток, но първенци на глава на населението са Кюстендил и Перник, където има по 724 случая.