Часове преди изтичането на крайния срок за внасянето на номинации на кандидати за съдебни инспектори в секцията за предстоящия избор на сайта на Народното събрание няма публикувано нито едно име. Това установи справка на репортер на БГНЕС в страницата на парламента. На 2 октомври депутатите решиха, че номинации за съдебни инспектори ще се правят до 10 ноември 2015 г., включително.
Преди месец в нарочно писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева главният съдебен инспектор Теодора Точкова призова депутатите да изберат седем съдии и трима прокурори или следователи, които да заемат овакантяващите се 10 места на членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет. В писмото си Точкова подробно бе посочила и критериите, на които би било добре да отговарят кандидатите. Към момента не е ясно колко и кои от парламентарните групи са се съобразили с призива на главния съдебен инспектор, който бе избран по-рано тази година с конституционно мнозинство от това Народно събрание.
Към момента от Върховния касационен съд са предложили за инспекторите шестима върховни съдии – Мария Славчева, Любка Богданова, Теодора Нинова, Ценка Георгиева, Лидия Стоянова и Елена Величкова. Административните съдии от своя страна са предложили съдиите Игнат Георгиев и Йонита Цанкова. Част от депутатите от Реформаторския блок пък били декларирали подкрепа за съдия Диана Добрева от ВАС. От Асоциацията на прокурорите предлагат за инспектор Милчо Генжов, а от Камарата на следователи - Стефка Мулячка от Националната следствена служба.
По всичко изглежда, че въпреки многобройните политически декларации за съдебна реформа и за необходимостта от промяна в процедурите за номинации на публични длъжности, особено в съдебната система, това Народно събрание ще спази традицията постовете в Инспектората към ВСС да бъдат уточнени предварително, на паритетен принцип между отделните политически партии и най-вече на база задкулисни договорки.