На късно заседание членовете на Надзорния съвет на Здравната каса взеха решение касата да заплаща консумативите за инсулиновите помпи.
На следващ етап ще се мисли дали ще има средства за заплащане и на самите инсулинови помпи, и за консумативите за кохлеарните апарати, поясни подуправителят на касата Иванка Кръстева пред БНР. „Комисията излезе със становище, че следва да бъдат поети консумативите за инсулиновите помпи. Ние имаме за задължение следващите няколко дни да проведем наново срещи с националните консултанти и фирмите, предлагащи тези изделия на пазара, за да им предложим едно по-добро решение,а именно, ако бюджета на Касата може да си позволи, евентуално да се поеме и самата помпа”, каза Кръстева.
Към момента са залегнали консумативите за инсулиновите помпи абсолютно категорично – има проект на промяна на клиничната пътека по отношение на кохлеарните апарати и проект на клинична процедура за диспансерно наблюдение на пациентите с кохлеарни импланти, подчерта Кръстева, като уточни, че при всички случаи ще има критерии, по които ще се получават инсулиновите помпи.
„Ние не можем да ги делим - знаете много добре, че има и възрастни, които се нуждаят. Самите национални консултанти споделиха с нас, че дори при децата е твърде рисковано да се слага инсулинова помпа и именно поради тази причина ние сме поискали от много хора - и от детските ендокринолози, и от ендокринолозите за възрастни, но за деца излишно ни беше подчертано, че е твърде опасно ползването на инсулинова помпа”, каза подуправителят на касата.
Според нея ще има критерии – това е следващ етап. На този етап трябва да се вземе решение каква да е спецификацията, която ще договаря НЗОК във връзка с наредбата за прилагане на Закона за медицинските изделия. Те няма да бъдат за всеки пожелал, защото не е медицински обосновано, за някои е и рисково, допълни Иванка Кръстева.