Европейският съюз обсъжда възможността за създаването на нови тип центрове за приемането на мигранти от Близкия изток и Северна Африка както в страните от ЕС, така и в балканските държави, които не са част от ЕС. Това заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.
„Нашето председателство реши да започне обсъждането на концепция, която може да работи на балканския път – така наречените центрове за обработка. Тази концепция предстои да бъде изучена. Тези центрове ще могат да приемат мигрантите по техния път. Там те ще могат да започват процедурата за търсене на убежище или при необходимост ще бъдат екстрадирани. Идеята е да се забавят потоците в случай на масов наплив, с който ние се сблъскваме в момента, а също така да се контролира броят на мигрантите и да се проверява тяхната самоличност“, заяви Аселборн след извънредното заседание на вътрешните министри на страните-членки на ЕС по миграцията.
Тези центрове ще бъдат създавани както в рамките на ЕС, така и извън неговите предели. „Когато говоря за страни извън ЕС, имам предвид балканските страни, а не Турция“, каза външният министър на Люксембург. Според него трябва да се проучи правната страна на въпроса, за да се осигури възможността за прехвърлянето на хора от тези пунктове в други страни.
“Ясно е, че центровете за обработване няма да се създават страните, където съществуват „горещи точки“ - Италия и Гърция“, подчерта Аселборн.
Центрове за приема на мигранти в ЕС вече съществуват в Гърция и Италия. Там се обработват молбите за предоставяне на убежище на мигрантитите, които след това се пренасочват в други страни-членки на Евросъюза, докато се обработят техните молби.