Словенските власти ускориха подготовката по поставянето на "технически препятствия" по държавните граници с цел спирането на масовия прилив на мигранти.
Това съобщиха официални представители от словенското вътрешно министерство. От там уточниха, че тази процедура ще започне, ако Словения не получи незабавна финансова помощ и полицейска помощ от Европейския съюз, защото в Любляна очакват мигрантският натиск да продължи.
Предупреждението бе отправено лично от словенския вътрешен министър Весна Гйеркеш Жнидар, която пристигна за участие в извънредната среща на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.
Жнидар за пореден път подчерта, че е от ключово значение да се защитят колкото е възможно по-бързо границите на Гърция и да се сложи край на неконтролирания прилив на мигранти през външните граници на ЕС.
Словенският вътрешен министър потвърди, че властите в Загреб са предложили 50 хърватски полицаи да се включат в опазването на словенската граница, но официална Любляна е призовала Хърватия "да използва силите за по-доброто охраняване на собствените си граници, защото тази държава не изпълнява ангажиментите си съгласно правилата на ЕС".
Очаквам министрите от ЕС да увеличат помощта за Словения за опазване на шенгенските граници. Ако това нещо не се случи Словения ще изчака позицията на ЕС ЕК как да действа в бъдеще, защото има потвърждение на информацията за увеличаване на мигрантите", каза още словенският вътрешен министър Весна Гйеркеш Жнидар.